FIZIOTERAPEVTSKA OBRAVNAVA

PROPRIOCEPTIVNA NEVROMUSCULARNA FACILITACIJA

temelji na nevrofizioloških osnovah in deluje preko živčnega sistema na pravilno delovanje mišic. Gre za koncept namenjen nevrološkim,ortopedskim in travmatološkim pacientom. Z izkoriščanjem vseh čutil v telesu in na telesni površini močno povečamo priliv informacij v centralni živčni sistem(hrbtenjača in možgani),zato se pacient svojega telesa in gibanja bolj zaveda,celoten živčno mišični sistem pa postane bolj prilagodljiv na vplive okolja(izboljšanje koordinacije).
je neboleča,neagresivna metoda premikanja sklepov S katero želimo doseči večjo gibljivost.
deluje protibolečinsko,izboljša prekrvavitev,sprosti in raztegne skrajšane mišice in kite .Priporoča se kot dodatek k ostalim terapijam,ali pa kot samostojna terapevtska metoda pri različnih kroničnih težavah (bolečine v hrbtenici,rokah,nogah,kronična utrujenost…).
Namen individualnih terapevtskih vaj je pridobiti večjo gibljivost sklepov,zvečati fizično moč in vplivati na koordinacijo telesa.
namen je svetovati pacientu o izvajanju vadbe,načinu drže*pozicije telesa,o načinu gibanja ,o uporabi fizioterapevtskih pripomočkov,…